Boken

KENNETHS MARIONETT,

min kamp mot anorexin

Boken är en självbiografi skriven av mig, Malin Lagerstedt. Boken berättar min historia om hur jag som 16-åring  drabbades av en ätstörning, anorexia och hur sjukdomen under flera år förändrade mitt liv. Boken beskriver en tonårstjejs tankar och känslor. Vad som hände med den glada, spralliga tjejen som brann för idrott och kunde äta som en häst. Hur prestationskraven blev för höga och glädjen försvann. Hur min vardag präglas av ångest, kontrollbehov över maten och en förvrängd spegelbild. Boken låter även läsaren se mig och sjukdomen genom andras ögon. I boken skildras mina föräldrar, syskon, tränare, vänner och terapeuters tankar, känslor och upplevelser. 

 

Syftet är att boken ska vara ett hjälpmedel för att öka förståelsen för sjukdomen anorexi. Vad händer egentligen hos den drabbade och hur påverkas omgivningen?

Boken innehåller även mins verktygslåda med tips, råd och hjälp för anhöriga till en drabbad.

 

TERAPEUT

"Jag minns när hon kom till oss, klädd i stora svart kläder, som om hon ville gömma sig. Hela hennes kroppspråk sa att hon var rädd. Jag minns att hon satt där ihopsjunken, böjd i kroppen som om hon ville gömma sig med blicken sänkt." 

 

BROR

"Min syster har panikångest och ligger och skakar. Vad ska jag göra? Hur hanterar jag en sån här situation? Det enda som kom till mitt huvud var att jag skulle hålla om henne." 

 

GYMNASTIKTRÄNARE

"Hon älskade gymnastiken,  det var det enda hon brann för och det ända som hon hade kvar, det ville man inte ta bort det från henne. Problemet var att hitta balansen och veta när man skulle säga stopp."

Per Johnsson

Ätstörningsspecialist, docent och leg psykolog.

Lunds universitet​

 

"Den är välskriven och en annorlunda berättelse om att svälta sig. Anorexia nervosa är en svårighet som finns beskriven redan på 1300 talet. Beskrivningen av Catarina av Siena anses vara den första tydliga berättelsen av en anorektiker. Hon har inte rätt att äta eller dricka vilket också leder till att hon dör en förtidig död. Anorexia nervosa är en multifaktoriell problematik vilket innebär att det finns många anledningar till att icke äta. Malin Lagerstedt ger i sin bok en stark beskrivning av sin ingång till sin anorexia nervosa.  En av de första meningarna i boken är ”Jag som alltid älskat mat och inte brytt mig om utseendefixering plötsligt inte tänka på något annat än icke äta och hur jag ser ut.” det fångar väl många flickors problem Det är svåra frågor som Malin Lagerstedt försöker besvara och det lyckas hon väldigt bra med. Hon beskriver sin känsla av otillräcklighet i skolan, hemma och i samband med sitt idrottande. Det är målande och ger läsare en inblick i vägen in till anorexin. På många sätt skiljer sig Malins bok från andra beskrivningar av anorexia nervosa genom att hon också har med omgivnings tankar. Mamma finns med och ger sin bild, syskon ger sin bild och detta ger ett stort djup i boken. Att förstå hur hennes syskon tänker inför den avmagrade systern är en aspekt som inte funnits beskriven i skönlitteraturen tidigare. Hur ett av syskonen hatade att komma hem för att kontrollera så att Malin åt. Ett ansvar som var tungt och väckte mycket hat. Det är en viktig och naken skildring hur det känns. Det är många goda skildringar i boken som handlar om Malin Lagerstedts svårigheter men också hur hon hittar ur sjukdomen. Hennes verktygslåda är bra och tydlig. Speciellt förtjust är jag i hennes råd: Att visa att man bryr sig är alltid bättre.  Så kära läsare 

Bry er alltid och läs Malins bok."

Vän

 

​"Problematisk semesterbok!

Då jag sällan läser böcker och då jag endast läser t.ex. Historiska spännande böcker om KGB agenter som hamnat i gulag-läger, tog det lite tid innan jag kom igång med din bok. Dock så visade sig den vara svårläst i solstolen, när jag intog magliggandes ställning, med boken i markhöjd, blev det kaos när alla forsandes tårar störtade ner och fuktade sidorna som sedan drog till sig sandstranden sand.

Kort sagt så har jag gråtit floder över din berättelse och fått en helt annan upplyst bild av anorexi. Tack!"

Boklysten

 

"Så fort ja såg den här boken så visste jag att jag måste läsa den!

Rent förnuftsmässigt förstår jag hur det här med ätstörningar fungerar och vad det kan finnas för bakomliggande orsaker, ändå är det så obegripligt för mig att någon kan tänka sig att frivilligt nästan svälta sig till döds.

Jag blir alldeles matt när jag läser Malins berättelse och kan helt enkelt inte begripa hur man kan hålla sig från att äta när man är hungrig och det finns mat. Jag själv har nog alltid varit alldeles för matglad för att ens i tonåren ha klarat av att hålla mig ifrån mat.

 

En av de saker jag också reagerar på är nånting som jag också läst om i tidningar osv - svårigheterna att få adekvat hjälp i en sådan här situation. Man blir ju rätt så förbannad när man tänker på att familjen själva måste försöka hitta lämplig och kunnig vård för sin dotter. Och vad jag läst i tidningarna så är det så det fungerar - det är inte givet att anorexisjuka får rätt vård, mycket hänger helt på hur mycket familj och vänner orkar slåss för att den sjuke ska få kompetent vård.

 

Det som är skönt ändå med Malins berättelse att man faktiskt ganska fort förstår att hon själv på ett sätt inser att det är något fel med hennes kroppsuppfattning och att det hon gör inte är friskt. I en del fall saknas ju den insikten helt och hållet.

 

Det här är en sådan bok som man önskar att många skulle läsa eftersom innehållet i den är så viktigt och vem som helst kan när som helst drabbas - antingen bli sjuk själv eller drabbas som anhörig och/eller vän. Men oavsett i vilken roll man drabbas så är det viktigt att man vet vad det handlar om och vad man kan göra.

Kenneths marionett är en bok som verkligen berör och det är otroligt starkt av Malin Lagerstedt att berätta om sin sjukdom så utlämnande."

Fanny Bauman, professionell vindsurfare 

 

"Nu när höstmörkret närmar sig skulle jag vilja ge er ett boktips. Jag är så otroligt stolt och imponerad över Malin som har skrivit en bok om sin kamp mot anorexia. Men det är inte bara därför som jag rekommenderar den. Själv blev jag starkt påverkad av hennes berättelse och den har hjälpt mig att bli bättre, lyckligare och den fick mig verkligen att uppskatta familj och vänner, att inse hur mycket man kan hjälpa varandra.

Boken behandlar inte bara anorexi utan även ångest på ett mycket greppbart sätt, och vem känner inte prestationsångest ibland. Jag tycker att boken är läsvärd för alla och efter att ha läst den tycker jag mig kunna lägga nya redskap i min livs-låda för att kunna hjälpa mig själv i min idrottssatsning och för att hjälpa vänner och familj och andra i deras kamper, både de dagliga och de som pågår dag efter dag.

Jag har haft turen att själv ha vuxit upp i en familj som Malins, där ens problem är allas problem och man kämpar för att alla ska må bra tillsammans. Oavsett vad är man alltid stolta över varandra. Jag tror att detta är en av de mest värdefulla saker man kan ha i livet och jag tror att bra verktyg för kommunikation och för att kunna hjälpa varandra är nyckeln. Malins bok hjälper alla familjer och självklart framförallt dem som drabbas av anorexia. Det jobbet hon och hennes familj gjort är så beundransvärt och jag hoppas det når ut till många, sprid vidare och hjälp fler!

Tack Malin, du är grym! "